maandag 10 juni 2013

Op vakantie naar........

Vanmorgen begonnen met een check-in met alle leerlingen gezellig op de grond bij het tentje. Wat is jouw vakantie bestemming. Hierna de challenge uit de koffer gehaald en samen aangevuld. Ik had tweetallen gemaakt en zij lazen eerst de challenge. Is alles duidelijk wat er van je wordt verwacht? Onduidelijkheden?
"Geniaal," toen een leerling las dat je via edmodo vragen mocht stellen. "Leuk, maar ook leerzaam." "Ik snap een paar woorden niet die in de challenge staan." "Ik vind het wel een uitdaging, het is best veel wat je moet doen." (Daar heeft deze leerling mooi gelijk in.) "Het lijkt mij lastig, maar wel leuk." Kortom, fantastische reacties voor dit moment.

De gemaakte tweetallen kregen een vlag van een provincie. Hiermee gaan ze de komende dagen aan de slag. Eerst maar eens uitzoeken om welke provincie het gaat. Dat was snel gevonden. Daarna met veel enthousiasme aan de slag. Woordveld maken met hetgeen we al weten over de provincie (voorkennis activeren). Valt nog niet mee. Ze merkten dat ze nog niet veel wisten over de provincie. Er valt dus nog genoeg te onderzoeken en te ontdekken. Er zijn al vragen gesteld aan @thuisklas en ook via de mail/edmodo wordt er gezocht naar antwoorden. Er is zelfs een bericht gemaakt op Facebook aan een oom die in Noord-Holland woont.

Het leuke van deze opdracht is: hij is écht. Kom met een dijk van een voorstel en de meester gáát er naartoe op vakantie en daar heb jij voor gezorgd. Hoe gaaf is dat!

Ik merk dat bij zo'n eerste dag ze al snel naar het eindproduct willen. Een camping zoeken in de provincie. Ze verliezen de (proces)gegevens uit het oog die óók moeten worden verzameld. Daar hebben we het 's middags toch nog maar even over gehad samen. Een challenge moet niet vrijblijvend zijn, waarbij je maar wat kunt doen.

Kijken wat de dag ons morgen brengt. De uitdaging ligt er. Kijken wat kinderen met deze manier van werken gaan bereiken.

Op met vakantie in groep 8.


Challenge: zoek binnen één provincie een geschikte camping voor het hele gezin van jullie meester.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten